Maya Iris Blog Header

Monday, September 18, 2017

BUKAN RAHSIA LAGI

SINOPSIS

“Dia makin cantik, kan?”- Shamsul

Afif Izzat terpaku. Ya, dia masih cantik. Dia masih lagi Insyirah yang sama. Empat tahun lalu, itulah gadis yang menjadi pendampingnya. Gadis yang membawa kebahagiaan dalam hidupnya.

Dia tertunduk. Kerana wang hantaran, dia terpaksa memutuskan hubungan dengan Insyirah. Kerana menjaga satu hubungan, dia melupakan cintanya pada gadis itu. Dan, kerana melindungi hubungan itu juga, Afif Izzat hanya membawa kenangan indah bersamanya. Kenangan cinta Ain Insyirah!

“Kau masih tak jawab soalan aku. Kenapa korang break?”- Shamsul
“Ada perkara yang lebih penting untuk dipertahankan. Kalau hubungan aku dan Syirah diteruskan akan mengeruhkan keadaan” – Izzat

Namun kini, semuanya bagai baru bermula. Dia ditakdirkan bertemu dengan Insyirah untuk kali kedua. Kerana masih cinta, gadis itu bakal ditawan semula. Dia sanggup jadi apa sahaja agar dia dan Insyirah bersatu.

“Cuba awak fikirkan. Sebenarnya kita pasangan yang setia. Saya masih single. Awak masih single. Kalau kita tak setia, sudah tentu kita dah kahwin dengan orang lain.” - Izzat
“Terimalah hakikat, Izzat. Sebenarnya, empat tahun adalah satu jangka masa yang panjang. Saya dah move on. Saya dah ada somebody. Awak dah terlewat. Terlalu lewat.”- Insyirah

Mohsin yang hadir antara mereka merapuhkan sekeping hati. Kerana calitan luka lama belum sembuh, Insyirah memilih Mohsin dan Izzat sekali lagi menjauh. Tetapi apabila Izzat menyepi, Insyirah merindu.

Kenapa mesti ada rindu bila hati kata benci? Kenapa pula hati kata benci jika yang dirindu itu lelaki yang dicintai?

Bila semua tahu apa yang Izzat sembunyikan, ia bukan rahsia lagi! Izzat dan Insyirah. Bolehkah cinta mereka menyatu?

HARGA RM25(SM) DAN RM28(SS)


Sunday, May 28, 2017

FAQ FUGITIF
Selepas saya terima beberapa review Fugitif, saya terfikir nak buat FAQ ini. Sebab ada review yang buat saya senyum dari telinga ke telinga. Ada komen yang buat saya.. hmm.. mungkin sudah tiba masanya saya berhenti menulis, kot.

Satu masalah tentang Fugitif ialah ramai yang tak tahu ia adalah bahagian ketiga trilogi. Jadi, pembaca baharu tak kenal watak. Sedih, kan? 

Berbalik kepada FAQ.

1. Bolehkah baca Fugitif tanpa baca Mahar Cinta Cinderella dan Konspirasi Suami

Saya tulis setiap satu supaya ia standalone. Terus-terang saya katakan, marketing dan promosi untuk trilogi adalah sangat susah apabila ketiga-tiganya diterbitkan oleh penerbit yang berlainan.Paling ideal ialah baca dari bahagian pertama. Tapi ada juga pembaca yang terus baca Fugitif dan menyukainya. Ada yang lost. Ada juga yang give-up separuh jalan. Nasihat saya, kalau dah ter-miss bahagian 1 dan 2, seeloknya anggap Fugitif itu cerita baru. Jangan ingat langsung pasal part 1 dan 2. Jangan jadikan tak baca part 1 and 2 sebagai mental block. Baca Fugitif sampai habis. Semua jawapan ada di akhir cerita.


2. Kenapa Nur Sayang gedik sangat?

Nur Sayang mengalami kecelaruan fikiran dalam Mahar Cinta Cinderella. Dalam Konspirasi Suami, dia diculik dan disiksa oleh Zionis. Kemudian terpaksa menyaksikan sendiri suaminya pula disiksa oleh Zionis. Ketika itu dia sedang hamil. Bukan preggie biasa macam kita-kita ni. Bila kita pregnant, cabaran kita hanyalah morning sickness dan gula naik, tapi Nur Sayang jadi mangsa pertubuhan dunia, kut. Secara realistiknya, emosi tentu akan terganggu. Trauma boleh merubah karektor seseorang. Bagaimana orang sekeliling membantunya. Kalau watak dalam novel pun sudah menjengkelkan, bagaimana pula kalau ia berlaku dengan orang tersayang? Apakah kita ada kesabaran untuk menanganinya seperti Dr. Ehsan?


3. Kenapa cepat sangat matikan Dr. Stein?

Dr. Stein ialah orang kuat Konsortium yang kerjanya merancang penaklukan dunia agar menjadi penyembah Dajjal. Dia memegang watak jahat utama dalam Konspirasi Suami. Saya matikan dia cepat dan menggantikan dengan Sanderson untuk menggambarkan betapa besar keahlian Konsortium. Apabila orang kuatnya mati, dengan mudah dan cepat mereka boleh dapatkan pengganti. Semua rancangan mereka tidak tergendala sedikit pun.


4. Kenapa Konsortium tak dapat dikalahkan?

Antagonis no. 1 dalam trilogi ini ialah Dajjal. Pengikut Dajjal sangat ramai, sehinggakan umat Islam disaran lari ke gunung mencari perlindungan. Kalau dengar Dajjal datang, jangan berani nak berhadapan dengannya. Sebab lelaki yang paling kuat imannya pun akan terpesong menjadi pengikut. Ini semua ada dalam hadis.

Rasullullah bersabda "Sesiapa yang berdusta ke atasku dengan sengaja sudah menempah tempat di neraka".  Rasulullah bersabda lagi, Nabi Isa a.s. yang akan mengalahkan dan membunuh Dajjal. Nabi Isa a.s, tau! Bukan Dr. Ehsan. Bukan Maya Iris. 
Cara dan di mana Dajjal dibunuh pun ada dalam hadis. Jadi, janganlah kecam saya apabila Dr. Ehsan tidak dapat kalahkan Konsortium single-handedly ala-ala filem Hollywood. Itu mengarut saja dan propaganda western supremacy.. hahaha

5. Kenapa tulis pasal Dajjal?

Banyak hadis tentang Dajjal dan akhir zaman. Tapi dalam buku non-fiction, dalam buku agama. Saya masukkan sikit dalam bentuk fiksyen supaya orang yang suka baca novel dapat kutip sedikit ilmu daripadanya.

6. Fasa Baharu tu wujud ke?

Wallahu'alam. Tapi saya tulis berdasarkan hadis Rasulullah yang menyarankan umat Islam lari ke gunung untuk berlindung dari Dajjal. Teknologi yang ada dalam Fasa Baharu bukan teknologi baru. Ada yang sudah wujud. Ada yang masih dalam penyelidikan dan pembangunan.

7. Kenapa Fugitif tidak seberat Konspirasi Suami?

Konspirasi Suami diterbitkan oleh PTS. Mereka ada pakar rujuk yang terdiri dari pelbagai bidang. Saya boleh tulis berat-berat tanpa rasa bimbang tertulis fakta dan hadis yang salah kerana editornya akan rujuk kepada pakar.

Ketika saya tulis Fugitif, masa tu dalam 100 pgs, saya diberitahu Konspirasi Suami tidak akan disambung penerbitannya. Jadi, saya perlu cari penerbit lain. Lain penerbit, lain style. Ada yang tak mahu berat sangat. Ada yang tak mahu panjang sangat. Manuskrip Fugitif yang asalnya 450 pgs ditolak oleh 4 penerbit. Buku SO sudi terbit dengan syarat jadikan ia 350 pgs. Jadi, banyaklah yang kena cantas. Itupun dah habis cantas jadi 370 pgs. Dalam laptop saya ni ada berbagai versi: versi panjang, versi pendek, versi ringan, versi berat. 

8. Apa mesej utama dalam Fugitif?

Apa sahaja boleh berlaku apabila Konsortium menyerang. Nur Sayang medical student. Dr. Ehsan medical doctor. Tak pernah pegang senjata kecuali pisau bedah, kut. Dia dan Nur Sayang survive sebab mereka tidak terpisah, walaupun jatuh miskin. Memang Fugitif tak banyak aksi, sebab fokusnya hubungan mereka berdua. 
Mesej yang saya nak sampaikan ialah bayangkan kalau negara kita dikenakan serangan ekonomi. Begitulah keadaan kita. Menjadi miskin. Kita tak ada kuasa melawan sebab kita bukan negara tentera. Negara kita kecil. Tapi, kita akan jadi kuat apabila kita bersatu-padu. Betul, tak?

9. Senang ke tulis trilogi?

Tak senang. Sebab bila nak tulis cerita yang bersambung-sambung, kenalah fikir ceritanya jangan klise. Itulah sebab saya tak belasah Dr. Ehsan dan Nur Sayang dalam Fugitif. Dr. Ehsan dah kena belasah dalam Mahar Cinta Cinderella. Dia dan Nur Sayang kena belasah dalam Konspirasi Suami. Kalau saya belasah mereka berdua dalam Fugitif, tentu akan ada pembaca yang kata saya ni asyik belasah hero dan heroin saja. so klise! Itulah sebabnya mood MCC, KS dan Fugitif berlainan. Tahap beratnya pun lain.

Nah! Dah dapat jawapan. Tak berminat nak dapatkan Fugitif ke?
Fugitif akan disambung dengan novel berjudul ARTIFAK. Jangan kata tak sempat baca Fugitif bila Artifak dah keluar pulak.

Monday, January 16, 2017

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 3: Fugitif



Dah Konspirasi Suami terbit, ada pembaca tak puas hati dgn endingnya pulak. Mereka nak pembalasan yang lebih teruk untuk orang-orang Konsortium. Eeee mengade lar korang nih! Hehehe.. Oklah.. saya ikut cakap pembaca. Saya sambung. Judul asal Cinta Most Wanted.

Cabaran Fugitif bukan semasa penulisannya. Plot dan konflik semua dah ada. Storyline dah mantap. Tulis pun laju aje.

Manuskrip sudah siap pada bulan Ogos 2015 lagi. Cabaran bermula. Dek ekonomi yang lembab, buku bukan barang keperluan. Dunia buku menjadi malap. Tambahan pula, penerbit MCC dan KS sudah menyerahkan hak penerbitan kepada saya. Saya terpaksa cari penerbit lain. Tapi, tak banyak penerbit yang sanggup terbitkan genre mix and match thriller-romantik setebal 450 muka surat.

Seperti yang dijangka, CMW ditolak oleh tiga penerbit. Sementara menantikan keputusan penerbit ke-4, saya minta Leanne Adam baca CMW. Sebenarnya saya segan dengan beliau. Saya pernah dengar tentang pengalaman dan ketelitian beliau sebagai editor. Lega apabila dia kata dia suka CMW. 
Akhirnya CMW diluluskan oleh penerbit ke-4. Ketika inilah tajuk bertukar menjadi FUGITIF. Tukar tagline, tukar blurb. Sudah hampir nak terbit pun. Sebagai penulis, saya hanya mahukan yang terbaik untuk pembaca. Tetapi bagi penerbit pula, apa yang saya mahu akan melibatkan kos tambahan. Jadi, kami agree to disagree. Penerbitan terbatal. Saya minta hak cipta karya, judul, tagline dan blurb dikembalikan kepada saya.
Walaupun akur dengan keputusan itu, tetaplah sakitnya tuh di sini. Mujur ketika itu bulan Ramadan. Saya lupakan trilogi sebentar. Tapi, ada ketikanya saya terfikir, MCC dan KS lupus, Fugitif susah nak terbit. Apakah ini tanda Allah nak suruh saya berhenti menulis? Beberapa bulan saya tak sentuh laptop. Pernah sekali saya rasa nak bungkus laptop dalam kotaknya semula.

Leanne banyak beri saya semangat. Tidak kira masa, bahunya menjadi tempat tadahan airmata secara virtual. Dia cadangkan terbit sendiri. Saya bangun semula walaupun masa itu masih menongkat dengan siku. Saya minta dia buat editing dan carikan designer. Dalam pada itu, saya ragu-ragu dengan terbit sendiri. Sebab saya mahu karya saya masuk kedai buku. Itu syarat utama saya. Dia bersetuju untuk carikan penerbit. Alhamdulillah.. beberapa bulan kemudian Chermin jadi literary agent saya dan Fugitif terbit di bawah Buku SO.

Konflik dalam Fugitif ialah pasangan suami isteri yang menjadi pelarian apabila diburu Konsortium. Bukan buruan fizikal tetapi melalui serangan ekonomi. Ceritanya dalam skala kecil. Tapi, mesej yang nak saya sampaikan ialah, cuba lihat masalah ini dalam skala besar. Jikalau negara kita dikenakan serangan ekonomi, apa yang kita sanggup korbankan? Ke mana kita mahu lari?

"Jangan terpisah. Selagi kita bersama, kita kuat."

Ini kata-kata Nur Sayang. Cuba aplikasikan pada tahap negara kita yang berbilang kaum. Atau pada skala besar, peringkat benua, seterusnya peringkat global. Ada mesej besar dalam karya ini.

Banyak keringat dan airmata di sebalik trilogi ini. Itu sebab ia sangat special bagi saya. Dan kerana itu pembacanya juga special di hati saya. Sehinggakan ada yang saya petik namanya dalam Fugitif. Yang tak kena petik tu, jangan merajuk..nanti saya petik pada karya akan datang, insya-Allah.

Berikut adalah antara rujukan ketika saya menulis Fugitif

Biografi Agung Rasulullah.Rusydi Ramli Al-Jauhari.Mustread, 2012.
Peribadi Nabi Anugerah Suci.Shiekh Abu Muhammad Tolha Al-Khairi.Thinker’s Library, 2009
Allah Doktorku Wahyu Ubat Penyakitku.Mukhlas Asy-Syarkani Al-Falahi.Telaga Biru Sdn Bhd, 2013.
Rasulullah is my Doctor, edisi Bahasa Melayu. Jerry D. Gray.PTS, 2013.
Deadly Mist, edisi Bahasa Melayu.Jerry D. Gray.PTS, 2013.
Quran Saintifik.Dr. Danial Zainal Abidin.PTS, 2007.
Rahsia Pembunuh Ekonomi Dunia, edisi Bahasa Melayu.John Perkins.PTS, 2011.

FUGITIF boleh didapati di kedai buku seluruh Malaysia. RM29 sahaja sebelum diskaun.

Bagaimana membuat Storyline menggunakan MS-Word

Saya seorang penulis yang tak reti tulis ikut turutan dari mukasurat 1 hingga TAMAT. Saya tulis ikut suka, bila ada idea untuk sesuatu babak. Mungkin di tengah. Mungkin ending.

Hari itu semasa di MPH, Tuan Shah Othman bertanya bagaimana saya tentukan flow jika saya menulis ke depan ke belakang ke tepi ke tengah. Saya jawab, perlu ada storyline template. Terutama karya thriller yang ceritanya banyak konflik, banyak situasi dan ada tanda tanya merata-rata yang hanya dijawab sikit-sikit dan kemudian ada twist pulak. Seperti trilogi FUGITIF saya itu.

Sebenarnya, ada cara yang paling senang untuk buat storyline menggunakan MS-Word. Hari ini saya bermurah hati nak bagi tutorial.

Gunalah function Heading seperti dalam gambar. Bila guna Heading, ia akan appear kat Navigation Pane. Bolehlah guna seberapa banyak level yang memang sudah disediakan oleh Bill Gates. Saya selalu guna 2 level saja, Heading 1 dan Heading 2.

Latihan 1: letak cursor pada perkataan Bab dan klik Heading 1. Ia akan automatik appear kat Navigation Pane.

Bila ada idea untuk sesuatu babak, contoh nak tulis babak ‘Helsa cuci bilik JZ’, klik pada babak itu pada Navigation Pane. Word akan bawa awak ke situ. Tak payahlah awak tercari-cari di antara 400 mukasurat yang awak dah tulis. Nak pindahkan sesuatu Bab atau babak pun drag saja di dalam Navigation Pane. Sebelum submit ke editor, buang text pada Heading 2 dan tinggalkan ***. Ia akan jadi pembahagi babak.
Latihan 2: letak cursor pada sesuatu babak dan klik Normal

Navigation Pane ini berfungsi sebagai storyline awak. Dari sinopsis kepada storyline kepada proposal. Boleh tambah Bab dan babak, bila perlu. Dan bila awak baca Navigation Pane, awak pasti sudah boleh nampak kalau ada rompong. Atau kalau awak memang sengaja nak buat sambungan, biarkan aje dia rompong. Hahaha.. Seperti trilogi FUGITIF saya itu.


Fugitif adalah contoh lengkap penggunaan Heading untuk membina storyline. Kalau awak nak lihat dengan lebih jelas bagaimana penggunaan Heading ini bertukar menjadi flow dalam karya, beli dan baca Fugitif. Pelaburan RM29 sahaja. Ilmu yang boleh digunakan sampai bila-bila.

Fugitif boleh didapati di kedai buku seluruh Malaysia.
Popular, MPH, SMO, Kedai Buku Banggol, Pustaka Aires, Pustaka Intan, Sahabat Anuur, Gallery Bookstore, Kinokuniya dan banyak lagi.

Thursday, December 22, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 2: Konspirasi Suami







Di sebalik tabir Trilogi Fugitif (Part 2)
Konspirasi Suami
Lepas Mahar Cinta Cinderella terbit, saya tak ada plan pun nak tulis sekuel. Satu hari, Pak Web Sutera menyuruh saya sambung MCC kerana dia geram dengan watak Jeneral Zuckermann. Tambahan pula anak saya yang di Mesir tu tak suka saya cederakan hero dalam MCC. Yang dah baca tentu tahu kecederaan apa. Dari situ saya terfikir cara untuk sembuhkan Dr. Ehsan.

Kemudian, melihat kepada keadaan sekarang, asalkan ada saja kejadian 'pelik' berlaku, pasti ada yg cakap "dah akhir zaman". Ya, akhir zaman. Tapi apa dia sebenarnya? Apakah setiap kejadian pelik itu terpisah antara satu sama lain? Atau setiap satu tu is a piece of a jigsaw puzzle? What is the big picture? Apa yang Al-Quran dan hadith terangkan tentang ini? Apa yang kita perlu buat? Inilah persoalan yang berlegar dalam kepala ketika saya menulis KS.

Memang babak berkenaan konspirasi akhir zaman tu agak heavy. Bukan semua orang boleh hadam part tu kerana ia menyentuh hal sejarah. Sejarah membosankan bagi segelintir orang. Tapi kalau diringankan, keseriusan masalah itu akan jadi kabur.

Tajuk asal ialah Bangunlah, Puteri Beradu. Supaya selaras dengan MCC yang ada watak dongeng Cinderella. Fairy tales lah sangatt! Awal2 lagi, editor suruh tukar mengikut trend dan mood cerita. Masa itu pulak trend ialah suamiku itu, suamiku ini. Jadi, saya cadangkan Konspirasi Suamiku. Yalah, Dr. Ehsan berjaya jadi suami dan dia terlibat dalam konspirasi. Editor drop 'ku'. Elok juga tu. Bayangkan dengan tajuk Konspirasi Suami pun saya dah kena kecam hebat, kalau Konspirasi Suamiku mungkin lagi teruk, kot. Tapi hikmahnya, ada pembaca yang tak tahu KS adalah sambungan MCC. Jadi, terbukti walaupun sekuel tapi ia boleh berdiri sendiri.

Selepas tulis KS, baru saya sedar saya lebih minat tulis thriller. Saya boleh lepaskan geram dan rasa marah dengan penyiksa watak dalam karya. Sadistik betul. Sebenarnya, KS lebih sesuai diletak bawah genre thriller-romantik. Supaya pembaca yang menyangkakan cerita ini semata-mata tentang kemanisan suami-isteri tak terkujat dengan babak konspirasi akhir zaman. Dan pembaca thriller pula akan tahu ini buku thriller, bukan sekadar cerita tentang kemanisan suami-isteri. Aparah korang ni! Jenuh nak explain.. Hehehe

Akhirnya, Dr. Ehsan berjaya beri rawatan kepada Ayala. Semoga Allah merahmati roh Allahyarham Dr. Amin Tai yang merawat anak saya. Kini, tiada lagi kesan ketumbuhan di lehernya. Saya agak terkilan, kerana tak sempat tunjuk keberkesanan rawatan tanpa pembedahan itu kepada arwah sebelum dia meninggal dunia.
Paling best bila saya tonton Marvel's Doctor Strange apabila Dr. Strange ada sebut tentang kajian Stem Cell and 3D Printing. Itulah kajian yang Dr. Ehsan lakukan dalam Konspirasi Suami. Kajian yang menjadi rebutan Konsortium. Rasa macam nak melompat dalam panggung. "I should be in Hollywood." Konon!

Setahun selepas terbitnya Konspirasi Suami, penerbit tukar fokus. Hak penerbitan bagi kedua2 tajuk, Mahar Cinta Cinderella dan Konspirasi Suami, dipulangkan kepada saya.

Kerana itu, ketika saya tulis Fugitif, saya pastikan ia boleh berdiri sendiri.



Tuesday, December 20, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 1: Mahar Cinta Cinderella




Pertamanya, abaikan cover MCC yang blink-blink tu. Itulah trendnya masa tahun 2011, kot. Lagipun, tajuknya ala-ala fairy tales gitu.. jadi cover pun ala-ala tu jugak la..

Bab 36 ialah bab yang pertama saya tulis untuk MCC. Ya.. bukan Bab 1. Bab 36 tentang kisah Nur Sayang terperangkap dalam revolusi Mesir itu berdasarkan pengalaman benar. Ketika itu, segolongan rakyat Mesir mahu menjatuhkan Presiden. Anak saya baru saja 1 tahun berada di situ. Semua pengalaman anak saya, saya nukilkan dalam Bab 36. Melihat orang ramai merusuh, ada yang membawa parang, sistem telekomunikasi terputus, sistem perbankan dihentikan, terkurung dalam rumah, menunggu giliran utk dibawa pulang ke Malaysia dalam Ops Piramid, berhimpit menaiki pesawat Charlie yang tidak ada kerusi, menunggu giliran di Jeddah.

Dialog dalam babak itu adalah dialog sebenar antara saya dan anak saya apabila kami berjaya berhubung semula melalui telefon.  Perasaan Qamarain adalah perasaan saya ketika itu. Bayangkan hati seorang ibu yang mahu bawa anaknya keluar dari kawasan yang bergolak, tetapi penerbangan keluar-masuk Mesir telah disekat. Bila anak mengatakan dia kena ikut giliran untuk dibawa pulang, tapi tidak diberitahu bila. Semua itu buat jiwa ibu bapa jadi kacau. Tambahan pula berita yang boleh didapati hanyalah apa yang disiarkan di kaca tv dan apa yang diberitahu oleh Wisma Putra. Bersyukurlah, kita tak pernah alami kekacauan seperti itu di Malaysia. Tak tidur malam dibuatnya..

Dari Bab 36, saya kembangkan depan belakang kiri kanan tengah. Jadilah satu buku yang ada banyak lagi kisah benar.

Kisah Ayala yang menghidapi Cystic Hygroma pula ditulis berdasarkan anak bongsu saya yang dilahirkan dengan ketumbuhan itu. Ubat yang dikehendaki oleh Dr. Ehsan untuk merawat Ayala adalah nama ubat sebenar. Umur yang paling awal untuk dapatkan rawatan itu adalah 6 bulan. Setiap kali demam, sista itu akan membengkak dan sakit. Jadi, selama 6 bulan itu, saya terpaksa menghadapi soalan dari orang yang ternampak ketumbuhan itu. Kekadang timbul bosan dan geram dengan soalan-soalan yang mmmm.. tahu-tahu sendirilah..

Kisah Qamarain menghadapi masalah rumahtangga kerana mandul, bagaimana dia dibenci ibu mertua, suami kahwin lain, madunya serang baling pinggan mangkuk dan suami yang tak adil adalah kisah benar seorang kawan yang mahu kisahnya dibukukan. Tapi, banyak babak yang dicantas editor kerana realitinya tak sesuai untuk dibaca.

Tang mana Cinderella-nya? Ini tentang Cinderella moden. Ala.. omputih pun selalu memodenkan Cinderella mereka, kan.

Nur Sayang? Saya ada terangkan kenapa namanya Nur Sayang dalam Fugitif.

Dr. Ehsan? Dia gabungan beberapa orang doktor yang saya pernah jumpa.

Inilah permulaannya kenapa trilogi Fugitif ini sangat special bagi saya. Bagi yang sudah baca MCC, terima kasih saya ucapkan. Dengan sokongan anda, MCC berjaya ke cetakan ke-3 ditambah dengan 1 cetakan cover baru.


MCC pernah menjadi Pilihan Popular dan keluar suratkabar pun. Alhamdulillah.


Wednesday, November 23, 2016

FUGITIF

Menakluk dunia. Itu agenda Konsortium. Untuk dipersembahkan kepada 'Raja Besar' yang berkuasa menghidupkan yang mati dan mematikan yang hidup. Namun, perancangan itu terencat akibat campur tangan tidak sengaja dua orang rakyat Malaysia. Pasangan suami isteri ini perlu dihapuskan walau dengan apa cara sekalipun.

Demi keselamatan, Dr. Ehsan dan Nur Sayang menjadi pelarian tanpa rela.

"Jangan terpisah. Selagi kita bersama, kita kuat."  - Nur Sayang.

Tregedi menimpa. mereka terpaksa melarikan diri lagi. Bersembunyi di sebuah tempat terpencil. Namun, igauan ngeri itu belum berakhir.

Serangan Konsortium terhadap ahli keluarganya membuatkan Dr. Ehsan kembali ke Mesir. Meminta pertolongan Arielle. Tapi, bayaran yang diminta adalah perpisahan dengan isteri tercinta.

"Kita mesti berhadapan dengan realiti, sayang. Sampai bila kita mahu hidup dalam alam fantasi? Hidup dalam mimpi? Hidup dalam angan-angan? Setiap dongeng, ada pengakhirannya. Bagi kita, kisah kita berakhir hari ini." - Dr. Ehsan.

Bagaimana Nur Sayang meneruskan hidup? Bertemukah mereka akhirnya? Berjayakah Konsortium merealisasikan agenda mereka?