Maya Iris Blog Header

Pages

Monday, January 16, 2017

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 3: Fugitif



Dah Konspirasi Suami terbit, ada pembaca tak puas hati dgn endingnya pulak. Mereka nak pembalasan yang lebih teruk untuk orang-orang Konsortium. Eeee mengade lar korang nih! Hehehe.. Oklah.. saya ikut cakap pembaca. Saya sambung. Judul asal Cinta Most Wanted.

Cabaran Fugitif bukan semasa penulisannya. Plot dan konflik semua dah ada. Storyline dah mantap. Tulis pun laju aje.

Manuskrip sudah siap pada bulan Ogos 2015 lagi. Cabaran bermula. Dek ekonomi yang lembab, buku bukan barang keperluan. Dunia buku menjadi malap. Tambahan pula, penerbit MCC dan KS sudah menyerahkan hak penerbitan kepada saya. Saya terpaksa cari penerbit lain. Tapi, tak banyak penerbit yang sanggup terbitkan genre mix and match thriller-romantik setebal 450 muka surat.

Seperti yang dijangka, CMW ditolak oleh tiga penerbit. Sementara menantikan keputusan penerbit ke-4, saya minta Leanne Adam baca CMW. Sebenarnya saya segan dengan beliau. Saya pernah dengar tentang pengalaman dan ketelitian beliau sebagai editor. Lega apabila dia kata dia suka CMW. 
Akhirnya CMW diluluskan oleh penerbit ke-4. Ketika inilah tajuk bertukar menjadi FUGITIF. Tukar tagline, tukar blurb. Sudah hampir nak terbit pun. Sebagai penulis, saya hanya mahukan yang terbaik untuk pembaca. Tetapi bagi penerbit pula, apa yang saya mahu akan melibatkan kos tambahan. Jadi, kami agree to disagree. Penerbitan terbatal. Saya minta hak cipta karya, judul, tagline dan blurb dikembalikan kepada saya.
Walaupun akur dengan keputusan itu, tetaplah sakitnya tuh di sini. Mujur ketika itu bulan Ramadan. Saya lupakan trilogi sebentar. Tapi, ada ketikanya saya terfikir, MCC dan KS lupus, Fugitif susah nak terbit. Apakah ini tanda Allah nak suruh saya berhenti menulis? Beberapa bulan saya tak sentuh laptop. Pernah sekali saya rasa nak bungkus laptop dalam kotaknya semula.

Leanne banyak beri saya semangat. Tidak kira masa, bahunya menjadi tempat tadahan airmata secara virtual. Dia cadangkan terbit sendiri. Saya bangun semula walaupun masa itu masih menongkat dengan siku. Saya minta dia buat editing dan carikan designer. Dalam pada itu, saya ragu-ragu dengan terbit sendiri. Sebab saya mahu karya saya masuk kedai buku. Itu syarat utama saya. Dia bersetuju untuk carikan penerbit. Alhamdulillah.. beberapa bulan kemudian Chermin jadi literary agent saya dan Fugitif terbit di bawah Buku SO.

Konflik dalam Fugitif ialah pasangan suami isteri yang menjadi pelarian apabila diburu Konsortium. Bukan buruan fizikal tetapi melalui serangan ekonomi. Ceritanya dalam skala kecil. Tapi, mesej yang nak saya sampaikan ialah, cuba lihat masalah ini dalam skala besar. Jikalau negara kita dikenakan serangan ekonomi, apa yang kita sanggup korbankan? Ke mana kita mahu lari?

"Jangan terpisah. Selagi kita bersama, kita kuat."

Ini kata-kata Nur Sayang. Cuba aplikasikan pada tahap negara kita yang berbilang kaum. Atau pada skala besar, peringkat benua, seterusnya peringkat global. Ada mesej besar dalam karya ini.

Banyak keringat dan airmata di sebalik trilogi ini. Itu sebab ia sangat special bagi saya. Dan kerana itu pembacanya juga special di hati saya. Sehinggakan ada yang saya petik namanya dalam Fugitif. Yang tak kena petik tu, jangan merajuk..nanti saya petik pada karya akan datang, insya-Allah.

Berikut adalah antara rujukan ketika saya menulis Fugitif

Biografi Agung Rasulullah.Rusydi Ramli Al-Jauhari.Mustread, 2012.
Peribadi Nabi Anugerah Suci.Shiekh Abu Muhammad Tolha Al-Khairi.Thinker’s Library, 2009
Allah Doktorku Wahyu Ubat Penyakitku.Mukhlas Asy-Syarkani Al-Falahi.Telaga Biru Sdn Bhd, 2013.
Rasulullah is my Doctor, edisi Bahasa Melayu. Jerry D. Gray.PTS, 2013.
Deadly Mist, edisi Bahasa Melayu.Jerry D. Gray.PTS, 2013.
Quran Saintifik.Dr. Danial Zainal Abidin.PTS, 2007.
Rahsia Pembunuh Ekonomi Dunia, edisi Bahasa Melayu.John Perkins.PTS, 2011.

FUGITIF boleh didapati di kedai buku seluruh Malaysia. RM29 sahaja sebelum diskaun.

Bagaimana membuat Storyline menggunakan MS-Word

Saya seorang penulis yang tak reti tulis ikut turutan dari mukasurat 1 hingga TAMAT. Saya tulis ikut suka, bila ada idea untuk sesuatu babak. Mungkin di tengah. Mungkin ending.

Hari itu semasa di MPH, Tuan Shah Othman bertanya bagaimana saya tentukan flow jika saya menulis ke depan ke belakang ke tepi ke tengah. Saya jawab, perlu ada storyline template. Terutama karya thriller yang ceritanya banyak konflik, banyak situasi dan ada tanda tanya merata-rata yang hanya dijawab sikit-sikit dan kemudian ada twist pulak. Seperti trilogi FUGITIF saya itu.

Sebenarnya, ada cara yang paling senang untuk buat storyline menggunakan MS-Word. Hari ini saya bermurah hati nak bagi tutorial.

Gunalah function Heading seperti dalam gambar. Bila guna Heading, ia akan appear kat Navigation Pane. Bolehlah guna seberapa banyak level yang memang sudah disediakan oleh Bill Gates. Saya selalu guna 2 level saja, Heading 1 dan Heading 2.

Latihan 1: letak cursor pada perkataan Bab dan klik Heading 1. Ia akan automatik appear kat Navigation Pane.

Bila ada idea untuk sesuatu babak, contoh nak tulis babak ‘Helsa cuci bilik JZ’, klik pada babak itu pada Navigation Pane. Word akan bawa awak ke situ. Tak payahlah awak tercari-cari di antara 400 mukasurat yang awak dah tulis. Nak pindahkan sesuatu Bab atau babak pun drag saja di dalam Navigation Pane. Sebelum submit ke editor, buang text pada Heading 2 dan tinggalkan ***. Ia akan jadi pembahagi babak.
Latihan 2: letak cursor pada sesuatu babak dan klik Normal

Navigation Pane ini berfungsi sebagai storyline awak. Dari sinopsis kepada storyline kepada proposal. Boleh tambah Bab dan babak, bila perlu. Dan bila awak baca Navigation Pane, awak pasti sudah boleh nampak kalau ada rompong. Atau kalau awak memang sengaja nak buat sambungan, biarkan aje dia rompong. Hahaha.. Seperti trilogi FUGITIF saya itu.


Fugitif adalah contoh lengkap penggunaan Heading untuk membina storyline. Kalau awak nak lihat dengan lebih jelas bagaimana penggunaan Heading ini bertukar menjadi flow dalam karya, beli dan baca Fugitif. Pelaburan RM29 sahaja. Ilmu yang boleh digunakan sampai bila-bila.

Fugitif boleh didapati di kedai buku seluruh Malaysia.
Popular, MPH, SMO, Kedai Buku Banggol, Pustaka Aires, Pustaka Intan, Sahabat Anuur, Gallery Bookstore, Kinokuniya dan banyak lagi.

Thursday, December 22, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 2: Konspirasi Suami







Di sebalik tabir Trilogi Fugitif (Part 2)
Konspirasi Suami
Lepas Mahar Cinta Cinderella terbit, saya tak ada plan pun nak tulis sekuel. Satu hari, Pak Web Sutera menyuruh saya sambung MCC kerana dia geram dengan watak Jeneral Zuckermann. Tambahan pula anak saya yang di Mesir tu tak suka saya cederakan hero dalam MCC. Yang dah baca tentu tahu kecederaan apa. Dari situ saya terfikir cara untuk sembuhkan Dr. Ehsan.

Kemudian, melihat kepada keadaan sekarang, asalkan ada saja kejadian 'pelik' berlaku, pasti ada yg cakap "dah akhir zaman". Ya, akhir zaman. Tapi apa dia sebenarnya? Apakah setiap kejadian pelik itu terpisah antara satu sama lain? Atau setiap satu tu is a piece of a jigsaw puzzle? What is the big picture? Apa yang Al-Quran dan hadith terangkan tentang ini? Apa yang kita perlu buat? Inilah persoalan yang berlegar dalam kepala ketika saya menulis KS.

Memang babak berkenaan konspirasi akhir zaman tu agak heavy. Bukan semua orang boleh hadam part tu kerana ia menyentuh hal sejarah. Sejarah membosankan bagi segelintir orang. Tapi kalau diringankan, keseriusan masalah itu akan jadi kabur.

Tajuk asal ialah Bangunlah, Puteri Beradu. Supaya selaras dengan MCC yang ada watak dongeng Cinderella. Fairy tales lah sangatt! Awal2 lagi, editor suruh tukar mengikut trend dan mood cerita. Masa itu pulak trend ialah suamiku itu, suamiku ini. Jadi, saya cadangkan Konspirasi Suamiku. Yalah, Dr. Ehsan berjaya jadi suami dan dia terlibat dalam konspirasi. Editor drop 'ku'. Elok juga tu. Bayangkan dengan tajuk Konspirasi Suami pun saya dah kena kecam hebat, kalau Konspirasi Suamiku mungkin lagi teruk, kot. Tapi hikmahnya, ada pembaca yang tak tahu KS adalah sambungan MCC. Jadi, terbukti walaupun sekuel tapi ia boleh berdiri sendiri.

Selepas tulis KS, baru saya sedar saya lebih minat tulis thriller. Saya boleh lepaskan geram dan rasa marah dengan penyiksa watak dalam karya. Sadistik betul. Sebenarnya, KS lebih sesuai diletak bawah genre thriller-romantik. Supaya pembaca yang menyangkakan cerita ini semata-mata tentang kemanisan suami-isteri tak terkujat dengan babak konspirasi akhir zaman. Dan pembaca thriller pula akan tahu ini buku thriller, bukan sekadar cerita tentang kemanisan suami-isteri. Aparah korang ni! Jenuh nak explain.. Hehehe

Akhirnya, Dr. Ehsan berjaya beri rawatan kepada Ayala. Semoga Allah merahmati roh Allahyarham Dr. Amin Tai yang merawat anak saya. Kini, tiada lagi kesan ketumbuhan di lehernya. Saya agak terkilan, kerana tak sempat tunjuk keberkesanan rawatan tanpa pembedahan itu kepada arwah sebelum dia meninggal dunia.
Paling best bila saya tonton Marvel's Doctor Strange apabila Dr. Strange ada sebut tentang kajian Stem Cell and 3D Printing. Itulah kajian yang Dr. Ehsan lakukan dalam Konspirasi Suami. Kajian yang menjadi rebutan Konsortium. Rasa macam nak melompat dalam panggung. "I should be in Hollywood." Konon!

Setahun selepas terbitnya Konspirasi Suami, penerbit tukar fokus. Hak penerbitan bagi kedua2 tajuk, Mahar Cinta Cinderella dan Konspirasi Suami, dipulangkan kepada saya.

Kerana itu, ketika saya tulis Fugitif, saya pastikan ia boleh berdiri sendiri.



Tuesday, December 20, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 1: Mahar Cinta Cinderella




Pertamanya, abaikan cover MCC yang blink-blink tu. Itulah trendnya masa tahun 2011, kot. Lagipun, tajuknya ala-ala fairy tales gitu.. jadi cover pun ala-ala tu jugak la..

Bab 36 ialah bab yang pertama saya tulis untuk MCC. Ya.. bukan Bab 1. Bab 36 tentang kisah Nur Sayang terperangkap dalam revolusi Mesir itu berdasarkan pengalaman benar. Ketika itu, segolongan rakyat Mesir mahu menjatuhkan Presiden. Anak saya baru saja 1 tahun berada di situ. Semua pengalaman anak saya, saya nukilkan dalam Bab 36. Melihat orang ramai merusuh, ada yang membawa parang, sistem telekomunikasi terputus, sistem perbankan dihentikan, terkurung dalam rumah, menunggu giliran utk dibawa pulang ke Malaysia dalam Ops Piramid, berhimpit menaiki pesawat Charlie yang tidak ada kerusi, menunggu giliran di Jeddah.

Dialog dalam babak itu adalah dialog sebenar antara saya dan anak saya apabila kami berjaya berhubung semula melalui telefon.  Perasaan Qamarain adalah perasaan saya ketika itu. Bayangkan hati seorang ibu yang mahu bawa anaknya keluar dari kawasan yang bergolak, tetapi penerbangan keluar-masuk Mesir telah disekat. Bila anak mengatakan dia kena ikut giliran untuk dibawa pulang, tapi tidak diberitahu bila. Semua itu buat jiwa ibu bapa jadi kacau. Tambahan pula berita yang boleh didapati hanyalah apa yang disiarkan di kaca tv dan apa yang diberitahu oleh Wisma Putra. Bersyukurlah, kita tak pernah alami kekacauan seperti itu di Malaysia. Tak tidur malam dibuatnya..

Dari Bab 36, saya kembangkan depan belakang kiri kanan tengah. Jadilah satu buku yang ada banyak lagi kisah benar.

Kisah Ayala yang menghidapi Cystic Hygroma pula ditulis berdasarkan anak bongsu saya yang dilahirkan dengan ketumbuhan itu. Ubat yang dikehendaki oleh Dr. Ehsan untuk merawat Ayala adalah nama ubat sebenar. Umur yang paling awal untuk dapatkan rawatan itu adalah 6 bulan. Setiap kali demam, sista itu akan membengkak dan sakit. Jadi, selama 6 bulan itu, saya terpaksa menghadapi soalan dari orang yang ternampak ketumbuhan itu. Kekadang timbul bosan dan geram dengan soalan-soalan yang mmmm.. tahu-tahu sendirilah..

Kisah Qamarain menghadapi masalah rumahtangga kerana mandul, bagaimana dia dibenci ibu mertua, suami kahwin lain, madunya serang baling pinggan mangkuk dan suami yang tak adil adalah kisah benar seorang kawan yang mahu kisahnya dibukukan. Tapi, banyak babak yang dicantas editor kerana realitinya tak sesuai untuk dibaca.

Tang mana Cinderella-nya? Ini tentang Cinderella moden. Ala.. omputih pun selalu memodenkan Cinderella mereka, kan.

Nur Sayang? Saya ada terangkan kenapa namanya Nur Sayang dalam Fugitif.

Dr. Ehsan? Dia gabungan beberapa orang doktor yang saya pernah jumpa.

Inilah permulaannya kenapa trilogi Fugitif ini sangat special bagi saya. Bagi yang sudah baca MCC, terima kasih saya ucapkan. Dengan sokongan anda, MCC berjaya ke cetakan ke-3 ditambah dengan 1 cetakan cover baru.


MCC pernah menjadi Pilihan Popular dan keluar suratkabar pun. Alhamdulillah.


Wednesday, November 23, 2016

FUGITIF

Menakluk dunia. Itu agenda Konsortium. Untuk dipersembahkan kepada 'Raja Besar' yang berkuasa menghidupkan yang mati dan mematikan yang hidup. Namun, perancangan itu terencat akibat campur tangan tidak sengaja dua orang rakyat Malaysia. Pasangan suami isteri ini perlu dihapuskan walau dengan apa cara sekalipun.

Demi keselamatan, Dr. Ehsan dan Nur Sayang menjadi pelarian tanpa rela.

"Jangan terpisah. Selagi kita bersama, kita kuat."  - Nur Sayang.

Tregedi menimpa. mereka terpaksa melarikan diri lagi. Bersembunyi di sebuah tempat terpencil. Namun, igauan ngeri itu belum berakhir.

Serangan Konsortium terhadap ahli keluarganya membuatkan Dr. Ehsan kembali ke Mesir. Meminta pertolongan Arielle. Tapi, bayaran yang diminta adalah perpisahan dengan isteri tercinta.

"Kita mesti berhadapan dengan realiti, sayang. Sampai bila kita mahu hidup dalam alam fantasi? Hidup dalam mimpi? Hidup dalam angan-angan? Setiap dongeng, ada pengakhirannya. Bagi kita, kisah kita berakhir hari ini." - Dr. Ehsan.

Bagaimana Nur Sayang meneruskan hidup? Bertemukah mereka akhirnya? Berjayakah Konsortium merealisasikan agenda mereka?

Tuesday, November 15, 2016


Beginilah rupa cover siri ketiga dalam trilogi Fugitif.

Hero: Dr. Ehsan
Heroin: Nur Sayang

Akhirnya terbit juga siri ketiga ni. Ingat, tak? Kisah mereka bermula dengan novel MAHAR CINTA CINDERELLA. Kemudian sambung sekuel berjudul KONSPIRASI SUAMI. Siri ketiga diberi judul FUGITIF. Insya Allah akan membuat kemunculan pertama sempena Ekspo Buku Malaysia, 14-18 Disember 2016 bertempat di PWTC.

Jumpa di sana.
Sebenarnya, saya tak sangka pula bebelan fb saya akan tersiar dalam The Vocket. Asalnya saya tulis artikel panjang tu sebab saya geram orang selalu bandingkan novel, drama adaptasi dengan Harry Potter. Beza sangat tu. Tak adil kalau bandingkan drama tv dengan filem box-office. Lagilah tak adil kalau bandingkan drama tv tempatan dengan filem box-office luar negara. Paling tak adil kalau bandingkan novel tempatan dengan filem box-office luar negara. Nak banding biarlah sama kelasnya.

Klik link di bawah untuk versi The Vocket.

Novel Dan Drama Adaptasi Dikritik, Novelis Jelaskan Tentang Kepercayaan Karut Sesetengah Orang Berkenaannya

Ini versi asal bebelan saya itu.

Saya ni bukan jenis suka update status panjang-panjang. Tapi dunia penulisan dihebohkan lagi dengan kepercayaan karut sesetengah orang tentang novel dan drama adaptasi. Jadi, saya nak tulis karangan panjang.

Mula-mula sekali, korang kata penulis kaya sebab dapat royalti berkepuk-kepuk. Realitinya royalti dibayar mengikut peratusan. Selalunya antara 5% – 12% dari harga di kulit buku. Bayangkanlah kalau buku harga RM20, penulis dapat RM2 setiap buku. Kalau buku laku, dapatlah banyak. Tapi taklah sampai berkepuk-kepuk. Kalau buku tak laku sebab korang dok canang jangan beli, sikitlah penulis dapat royalti. Silap haribulan tak dapat langsung sebab tak cover modal penerbit.

Tahu tak, ada penulis tu ibu tunggal. Yang mengharapkan royalti untuk tampung sara hidup, nak sekolahkan anak, beli baju raya. Bagi mereka, menulis itu kerja. Mereka tak kacau korang pun, tapi apa hal korang cuba tutup pintu rezeki mereka?

Korang fikir penulis dapat buku free, jadi korang pun minta buku free. Oh tidak. Penulis pun kena beli buku sendiri. Yalah, ada diskaun. Tapi paling banyak pun 50%. Jadi, janganlah minta buku free dari penulis. Selalunya yang dapat buku free ini bukan pembaca tegar. Pembaca tegar saja yang sanggup menabung untuk beli buku.

Lepas tu korang kata semua novel cinta tentang uda dan dara. Kalau korang anggap semua novel cinta tu tentang cinta Uda dan Dara, korang belum cukup lama hidup, kot. Atau korang kurang jumpa orang. Atau korang belum cukup kenal Allah. Tahu tak, cinta tu datangnya dari Allah. Antara nama-nama Allah, Yang Maha Pengasih, Yang Maha Penyayang, Yang Maha Mengasihani, Yang Maha Pengampun. Kasih, sayang, kasihan, memaafkan, itu semua lahir dari rasa cintalah.

Kemudian korang kata penulis kuat berangan pulak. Semua yang ditulis adalah angan-angan belaka. Tahu tak, untuk menulis sesebuah buku, penulis kena baca banyak buku. Supaya fakta yang ditulis tu betul.
Kalau tak betul nanti korang juga yang kecam. Paling kurang pun penulis kena baca buku dari penerbit yang sama untuk mengenali stail dan genre penerbit itu.

Dah habis kutuk novel, korang kata novel sama hampeh dengan drama adaptasi. Tahu tak, drama adaptasi tak ambil pun 100% dari novel. Paling banyak 30% kot. Novelis tak ada kuasa dalam skrip drama. Lainlah kalau novelis itu tulis skripnya juga. Kemudian bila dah jadi skrip, mungkin 50% tak ikut skrip.Sebab kalau hari shooting tu pelakonnya baru saja kena marah ngan Pak Guard, baru datang period, lupa bawa baju sendiri sebab tak ada sponsor, hari hujan, itu akan ubah mood dan feel. Jadinya, skrip suruh hero pandang heroin dengan pandangan kasih sayang dan sebut “I love you”, pelakonnya pandang macam nak telan orang dan sebut “I love you” pun macam nak telan orang.

Janganlah bandingkan drama adaptasi dengan Harry Potter. Harry Potter tu epal, drama adaptasi jambu batu. Cuba bandingkan dengan Desperate Housewives atau Mistresses. Barulah sesuai. Itulah, terlalu agungkan produk luar negara sampai filem dengan soap opera pun tak reti beza.

Janganlah bandingkan pelakon tempatan dengan pelakon overseas. Pelakon overseas masuk kelas lakonan supaya senang dapat job. Itupun perlu bersaing dengan ribuan yang datang audition. Tahu tak, bila pembikin filem overseas nak lamar pelakon asing, mereka akan tonton filem yang dibintangi oleh pelakon itu, tanpa sound. Mereka nilai melalui ekspresi muka saja. Pelakon tempatan? Kita nilai melalui muka jer. Itupun kira baguslah boleh berlakon. Korang ingat senang ke orang Melayu/Islam nak cakap: “I love you”, “aku cinta padamu”, “saya sayang awak” dengan penuh perasaan pada orang yang bukan suami/isteri dia, walaupun sekadar lakonan. Dengan suami/isteri sendiri pun belum tentu selalu lafazkan, kan?

Korang mual dengan drama adaptasi, korang attack penulis novelnya. Padahal korang tak baca pun. Penulis tahu siapa yang baca dan siapa yang tidak. Sebab dalam proses kami menulis, kami terpaksa menjadi watak-watak yang kami cipta. Dari situ, kami ada kuasa membaca fikiran orang. Hehehe.

Saya, Maya Iris penulis novel. Memang saya sengaja masukkan cinta dalam novel thriller saya. Bacalah, tak hilang macho korang kalau baca pun.