Maya Iris Blog Header

Pages

Tuesday, June 23, 2009

Novel

Salam,

Baru je hantar kertas cadangan novel no.3 kepada Penerbit. Novel no. 3 ni rasanya paling lama nak siap. Rangka dah lama ada, tapi isinya masih tak cukup. Sibuk dengan kerja kat ofis. Sibuk dengan tanggungjawab kat rumah. Sibuk cari hobi baru.. hehehe..

Ingatnya nak berenti menulis, tapi bila Penerbit kata cetakan kedua buku no.1 dah nak habis, rasa bersemangat balik nak sambung menulis pulak.. Aku menulis bukan sebab duit tapi sebab hobi yang accidental.

Actually, bukan senang untuk aku menulis. Sebab bukan buat fulltime. Kekadang idea tak datang. Kekadang lepas tulis satu chapter, macam tak kena je dengan flow cerita. Nak cari tajuk pun satu hal jugak.. Bukan senang nak cari tajuk yang ada daya penarik.



Ini novel no. 1 aku. Sampai 4 kali rombak, baru diterima oleh Penerbit. Round pertama, Penerbit kata watak heroine lemah. Round ke-2, Penerbit kata masih tak Islami. Round ke-3, Penerbit kata novel ni 'Islam Tempelan'. Fulamak! Sikit punya kaw kritik Penerbit. Sampai aku kata, kalau round ke-4 pun masih salah, aku giveup lah. Alhamdulillah, versi ke-4 tulah yang dah jadi buku. Walaupun kategorinya Novel Islami, tapi jiwang karat yang buat dia laku kot.. hehehe..



Ini novel no. 2 pulak. Yang ni senang sikit tulisnya. Sebab dah tahu style apa Penerbit nak. Ceritanya agak serious. Level jiwang tu biasa2 jer.. Yang susahnya nak cari bahan rujukan tu. Tapi yang ini, round pertama terus diterima. Terkezut!

So, sekarang stuck ngan no. 3. Hish.. semoga sempat siap sebelum KL International Book Fair 2010 nanti.

Over and out.