Maya Iris Blog Header

Pages

Thursday, December 22, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 2: Konspirasi Suami







Di sebalik tabir Trilogi Fugitif (Part 2)
Konspirasi Suami
Lepas Mahar Cinta Cinderella terbit, saya tak ada plan pun nak tulis sekuel. Satu hari, Pak Web Sutera menyuruh saya sambung MCC kerana dia geram dengan watak Jeneral Zuckermann. Tambahan pula anak saya yang di Mesir tu tak suka saya cederakan hero dalam MCC. Yang dah baca tentu tahu kecederaan apa. Dari situ saya terfikir cara untuk sembuhkan Dr. Ehsan.

Kemudian, melihat kepada keadaan sekarang, asalkan ada saja kejadian 'pelik' berlaku, pasti ada yg cakap "dah akhir zaman". Ya, akhir zaman. Tapi apa dia sebenarnya? Apakah setiap kejadian pelik itu terpisah antara satu sama lain? Atau setiap satu tu is a piece of a jigsaw puzzle? What is the big picture? Apa yang Al-Quran dan hadith terangkan tentang ini? Apa yang kita perlu buat? Inilah persoalan yang berlegar dalam kepala ketika saya menulis KS.

Memang babak berkenaan konspirasi akhir zaman tu agak heavy. Bukan semua orang boleh hadam part tu kerana ia menyentuh hal sejarah. Sejarah membosankan bagi segelintir orang. Tapi kalau diringankan, keseriusan masalah itu akan jadi kabur.

Tajuk asal ialah Bangunlah, Puteri Beradu. Supaya selaras dengan MCC yang ada watak dongeng Cinderella. Fairy tales lah sangatt! Awal2 lagi, editor suruh tukar mengikut trend dan mood cerita. Masa itu pulak trend ialah suamiku itu, suamiku ini. Jadi, saya cadangkan Konspirasi Suamiku. Yalah, Dr. Ehsan berjaya jadi suami dan dia terlibat dalam konspirasi. Editor drop 'ku'. Elok juga tu. Bayangkan dengan tajuk Konspirasi Suami pun saya dah kena kecam hebat, kalau Konspirasi Suamiku mungkin lagi teruk, kot. Tapi hikmahnya, ada pembaca yang tak tahu KS adalah sambungan MCC. Jadi, terbukti walaupun sekuel tapi ia boleh berdiri sendiri.

Selepas tulis KS, baru saya sedar saya lebih minat tulis thriller. Saya boleh lepaskan geram dan rasa marah dengan penyiksa watak dalam karya. Sadistik betul. Sebenarnya, KS lebih sesuai diletak bawah genre thriller-romantik. Supaya pembaca yang menyangkakan cerita ini semata-mata tentang kemanisan suami-isteri tak terkujat dengan babak konspirasi akhir zaman. Dan pembaca thriller pula akan tahu ini buku thriller, bukan sekadar cerita tentang kemanisan suami-isteri. Aparah korang ni! Jenuh nak explain.. Hehehe

Akhirnya, Dr. Ehsan berjaya beri rawatan kepada Ayala. Semoga Allah merahmati roh Allahyarham Dr. Amin Tai yang merawat anak saya. Kini, tiada lagi kesan ketumbuhan di lehernya. Saya agak terkilan, kerana tak sempat tunjuk keberkesanan rawatan tanpa pembedahan itu kepada arwah sebelum dia meninggal dunia.
Paling best bila saya tonton Marvel's Doctor Strange apabila Dr. Strange ada sebut tentang kajian Stem Cell and 3D Printing. Itulah kajian yang Dr. Ehsan lakukan dalam Konspirasi Suami. Kajian yang menjadi rebutan Konsortium. Rasa macam nak melompat dalam panggung. "I should be in Hollywood." Konon!

Setahun selepas terbitnya Konspirasi Suami, penerbit tukar fokus. Hak penerbitan bagi kedua2 tajuk, Mahar Cinta Cinderella dan Konspirasi Suami, dipulangkan kepada saya.

Kerana itu, ketika saya tulis Fugitif, saya pastikan ia boleh berdiri sendiri.



Tuesday, December 20, 2016

Di sebalik tabir Trilogi Fugitif

Bahagian 1: Mahar Cinta Cinderella




Pertamanya, abaikan cover MCC yang blink-blink tu. Itulah trendnya masa tahun 2011, kot. Lagipun, tajuknya ala-ala fairy tales gitu.. jadi cover pun ala-ala tu jugak la..

Bab 36 ialah bab yang pertama saya tulis untuk MCC. Ya.. bukan Bab 1. Bab 36 tentang kisah Nur Sayang terperangkap dalam revolusi Mesir itu berdasarkan pengalaman benar. Ketika itu, segolongan rakyat Mesir mahu menjatuhkan Presiden. Anak saya baru saja 1 tahun berada di situ. Semua pengalaman anak saya, saya nukilkan dalam Bab 36. Melihat orang ramai merusuh, ada yang membawa parang, sistem telekomunikasi terputus, sistem perbankan dihentikan, terkurung dalam rumah, menunggu giliran utk dibawa pulang ke Malaysia dalam Ops Piramid, berhimpit menaiki pesawat Charlie yang tidak ada kerusi, menunggu giliran di Jeddah.

Dialog dalam babak itu adalah dialog sebenar antara saya dan anak saya apabila kami berjaya berhubung semula melalui telefon.  Perasaan Qamarain adalah perasaan saya ketika itu. Bayangkan hati seorang ibu yang mahu bawa anaknya keluar dari kawasan yang bergolak, tetapi penerbangan keluar-masuk Mesir telah disekat. Bila anak mengatakan dia kena ikut giliran untuk dibawa pulang, tapi tidak diberitahu bila. Semua itu buat jiwa ibu bapa jadi kacau. Tambahan pula berita yang boleh didapati hanyalah apa yang disiarkan di kaca tv dan apa yang diberitahu oleh Wisma Putra. Bersyukurlah, kita tak pernah alami kekacauan seperti itu di Malaysia. Tak tidur malam dibuatnya..

Dari Bab 36, saya kembangkan depan belakang kiri kanan tengah. Jadilah satu buku yang ada banyak lagi kisah benar.

Kisah Ayala yang menghidapi Cystic Hygroma pula ditulis berdasarkan anak bongsu saya yang dilahirkan dengan ketumbuhan itu. Ubat yang dikehendaki oleh Dr. Ehsan untuk merawat Ayala adalah nama ubat sebenar. Umur yang paling awal untuk dapatkan rawatan itu adalah 6 bulan. Setiap kali demam, sista itu akan membengkak dan sakit. Jadi, selama 6 bulan itu, saya terpaksa menghadapi soalan dari orang yang ternampak ketumbuhan itu. Kekadang timbul bosan dan geram dengan soalan-soalan yang mmmm.. tahu-tahu sendirilah..

Kisah Qamarain menghadapi masalah rumahtangga kerana mandul, bagaimana dia dibenci ibu mertua, suami kahwin lain, madunya serang baling pinggan mangkuk dan suami yang tak adil adalah kisah benar seorang kawan yang mahu kisahnya dibukukan. Tapi, banyak babak yang dicantas editor kerana realitinya tak sesuai untuk dibaca.

Tang mana Cinderella-nya? Ini tentang Cinderella moden. Ala.. omputih pun selalu memodenkan Cinderella mereka, kan.

Nur Sayang? Saya ada terangkan kenapa namanya Nur Sayang dalam Fugitif.

Dr. Ehsan? Dia gabungan beberapa orang doktor yang saya pernah jumpa.

Inilah permulaannya kenapa trilogi Fugitif ini sangat special bagi saya. Bagi yang sudah baca MCC, terima kasih saya ucapkan. Dengan sokongan anda, MCC berjaya ke cetakan ke-3 ditambah dengan 1 cetakan cover baru.


MCC pernah menjadi Pilihan Popular dan keluar suratkabar pun. Alhamdulillah.